Sprider kunskap och erfarenhet från VAI-B på EU-nivå
När VAI-B gått mål återstår att hitta en långsiktigt hållbar form för vidareutveckling och drift. Dessutom sprids kunskap och erfarenheter från projektet på EU-nivå.
Bland startskotten till VAI-B och VAI fanns en forskningsstudie ledd av Fredrik Strand på Karolinska Institutet. Med hjälp av finansiering via Medtech4Healths strategiska projekt AIDA, Vinnova och Regionala cancercentrum i samverkan växte arbetet till att omfatta fler områden än enbart mammografi. Vid årsskiftet 2024/2025 avslutades projektet.
– Det största styrkan i projektet var samarbetet vi lyckades skapa mellan tre starka forskargrupper, flera av landets regioner och två universitetssjukhus. Det gav oss många olika perspektiv och möjligheten att ta hänsyn till de olika förutsättningar som finns för olika regioner och sjukhus, säger Fredrik Strand, docent vid Karolinska Institutet och röntgenläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset.
– Vi lyckades skapa en styrgrupp av personer som både kunde bidra med kunskap och föra ut insikter från projektet till olika nivåer av beslutsfattare i regioner och sjukvården, säger Sophia Zackrisson, röntgenläkare vid Skånes universitetssjukhus och professor vid Lunds universitet.
En av utmaningarna under projektets gång var att reda ut de legala förutsättningarna för varje område. En annan att engagera rätt personer i regioner och sjukvården och även att locka AI-leverantörer att vilja delta med sina lösningar.
Nästa steg kan bli att utveckla resultaten från VAIB till ett nationellt kvalitetsregister eller en gemensam plattform för landets regioner och sjukvård.
– En oberoende validering ger en styrka i införandet av AI-verktyg i screeningen. Även om olika leverantörers lösningar presterar likvärdigt är det viktigt att också ta hänsyn till den utrustning, bildkvalitet och arbetssätt som finns på de individuella klinikerna. Där har VAI-B bidragit till insikter som kan ge en säkrare implementering , säger Sophia Zackrisson.
– VAI-B är nu en del av plattformen EUCAIM som har målet att skapa en plattform av resurser för att främja cancerbehandling och vård med digital teknik inom EU. Det är ett steg för att skapa en långsiktig lösning för att sprida och utveckla resultatet från projektet vidare, säger Fredrik Strand.
Flera regioner och sjukhus har i dag infört AI-verktyg i sin bröstcancerscreening. Sedan juni 2023 granskas screeningmammografi på Capio S:t Görans sjukhus av AI och en röntgenläkare. Universitetssjukhuset i Linköping införde AI 2024 och under 2025 planeras AI-granskning att införas vid Skånes Universitetssjukhus.
![Fredrik Strand800](https://medtecharena.se/wp-content/uploads/2025/01/Fredrik-Strand800.webp)
Fredrik Strand800
Fredrik Strand, forskare vid Karolinska Institutet och röntgenläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset.
![Sophia Zackrisson800](https://medtecharena.se/wp-content/uploads/2025/01/Sophia-Zackrisson800.webp)
Sophia Zackrisson800
Sophia Zackrisson, röntgenläkare vid Skånes universitetssjukhus och professor vid Lunds universitet.