Starkt behov av validering och övervakning i framtiden
När allt fler regioner väljer att dra nytta av AI inom bröstcancerscreeningen väcks behovet av en kontinuerlig övervakning av algoritmerna. Regionrepresentanter efterlyser en fortsättning av VAI-B.
Universitetssjukhuset i Linköping införde AI i den kliniska bröstcancerscreeningen 2024. Flera egna forskningsprojekt föregick införandet samtidigt som deltagandet i VAI-B gav nyttig kunskap på vägen.
– Lärdomarna från VAI-B har gjort det enklare för mig som forskningsledare i vården att ta stegen mot att införa AI i bröstcancerscreeningen vid Universitetssjukhuset i Linköping. Projektet ökade förståelsen för vad vi behövde veta vid införandet och ökar kunskapen inför kommande upphandlingar, säger Håkan Gustafsson, verksamhetschef Medicinsk strålningsfysik Region Östergötland
– Inom en nära framtid så kommer AI att användas inom mammografin i hela landet. Tekniken förbättrar diagnostiken och den stora fördelen är att vi kan hitta cancer tidigare.
Förhoppningen är att regionen kan dra nytta av plattformen i framtiden för att kunna övervaka prestandan på AI-algoritmerna. Men det kräver en vidareutveckling av plattformen och ett sätt att erbjuda valideringentjänsterna i en långsiktigt hållbar form.
Region Västmanland är en av de regioner som bidragit med bildmaterial till plattformen VAI-B. Själva AI-tekniken har ännu ej införts i regionens screeningsarbete, men att ha tillgång till en valideringsplattform skulle vara till stor nytta.
– Tillgången av en valideringsplattform skulle både underlätta införandet och vara ett sätt att övervaka kvaliteten på algoritmernas arbete. VAI-B var ett väldigt bra initiativ och nu gäller det att hitta en driftsform och ett ägarskap där alla regioner kan få nytta av resultatet, säger Joakim Ramos, verksamhetschef och överläkare vid bröstradiologiska kliniken i radiologi vid Västmanlands sjukhus, Region Västmanland.
– Att införa AI inom bröstcancerscreeningen är ett sätt att höja kvaliteten i vården. Flera forskningsstudier har visat att tekniken bidrar till att hitta fler med cancer.