Valideringsplattformar för AI inom strokeradiologi

Valideringsplattformar för AI inom strokeradiologi

AI kan minska risken att missa en strokedrabbad

AI-verktyg används i dag vid flera svenska sjukhus för att snabba på diagnosen av en möjlig stroke. VAI-S har tagit fram flera valideringsplattformar med målet att göra användningen säkrare.

Dagens AI-verktyg för bilddiagnostik kan bidra både med att påskynda diagnostikprocessen och öka träffsäkerheten vid stroke. Men samtidigt är det svårt att veta hur väl algoritmerna fungerar i andra vårdsammanhang än där de tränats. Dessutom är det svårt att jämföra olika verktyg med varandra samt att utvärdera och övervaka dem i klinisk användning.

Inom VAI-S har flera olika valideringsplattformar utvecklats och använts för att testa och jämföra AI-verktyg. VAI-S har drivits inom ramen för forskning vid Lunds universitet och Skånes Universitetssjukhus.

Plattformarna har utvecklats som testbäddar inriktade på verktyg för att identifiera och bedöma olika former av strokesjukdomar, som till exempel blodproppar eller blödningar i hjärnan. Resultat från forskningen finns publicerad i flera forskningsartiklar (se Fördjupning).

En av utmaningarna inom VAI-S har varit tolkningen av dagens juridiska regelverk.
Trots anonymisering av röntgenbilderna så är det möjligt att rekonstruera en patients ansikte utifrån bilderna. Detta försvårar hanteringen av bildmaterialet i plattformarna, särskilt om de skulle få en bredare användning.

Valideringsplattformarna förvaltas i dag av Skåne Universitetssjukhus. För att utveckla dem för en bredare användning och spridning behövs vidare utredning av organisatoriska och juridiska frågor samt finansiering.

För mer information, kontakta:

Johan Wasselius, johan.wasselius@med.lu.se

AI kan minska tiden till behandling vid stroke

Stroke är ett samlingsnamn för sjukdomar som orsakas av en blodpropp eller en blödning i hjärnan. En stroke leder till en syrebrist i hjärnan som kan vara livshotande. Ju fortare en person får behandling, desto mindre blir skadorna.

Genom att ta hjälp av AI inom bilddiagnostiken kan röntgenbilderna analyseras snabbare. AI kan öka andelen patienter som blir behandlade genom att agera beslutsstöd i komplicerade analyser. Dessutom kan AI-systemen hjälpa till att prioritera bland patienter.  

”Vid en stroke är tiden till behandling avgörande. AI-baserade beslutsstöd kan hjälpa radiologer med inledande bedömning och prioritering av patienterna. AI kan även hjälpa till med svårare bedömningar. Men det är viktigt med validerade verktyg som kan fungera tillsammans med röntgenläkare i det akuta vårdflödet.”

Johan Wasselius, forskargruppschef, Stroke Imaging Research group, Lunds universitet och överläkare Skåne Universitetssjukhus.