Hälso- och sjukvård som norm

I boken ”Hälso- och sjukvård som norm” görs en omfattande kartläggning av hälso- och sjukvårdssystemet ur ett juridiskt perspektiv. Flera viktiga slutsatser dras av den mångåriga forskningen. Bland annat behovet av att stärka patientens ställning där staten behöver göra ett omtag för att patientlagen ska få genomslag.

Boken tar ett helhetsgrepp kring det svenska hälso- och sjukvårdssystemet och beskriver hur det styrs på fyra nivåer – av staten, huvudmännen (regioner och kommuner), vårdgivarna och professionen. Resultatet är en unik kartläggning av patientens ställning och rätt i hälso- och sjukvården.

I volymen utvärderas också de rättsliga utmaningar som är förknippade med att driva utvecklingsprocesser i samverkan mellan offentlig forskning, näringsliv och hälso- och sjukvård. Ett arbete som gjorts tillsammans med Sahlgrenska Science Park, Västra Götalandsregionens Innovationsplattform och Gothia Forum. Här följs också ett stort antal medicinteknikprojekt, något som gjorts möjligt tack vare Medtech4Health och finansierats av Vinnova respektive Västra Götalandsregionen.

Författarna Ulf Petrusson, Christoffer Hermansson och Anna Borkmann är jurister och forskare vid Juridiska institutionen på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. Alla tre forskar vid Centrum för personcentrerad vård, GPCC, vid Göteborgs universitet och är även verksamma vid Chalmers tekniska högskola.

Rapport - Innovation ingen quickfix

(pdf, 7 mb)