Nya AI-verktyg kan bidra till säkrare och mer effektiv diagnostik inom patologin
Införandet av digital patologi pågår runt om i landet. Nästa steg är att dra nytta av fördelarna med nya AI-verktyg som beslutsstöd i bildanalysen. VAI-P har tagit första stegen mot en validering av verktygen.
Snabba och säkra svar på vävnadsprover är avgörande – inte minst inom cancervården. Därför ersätts mikroskopen med digitala lösningar på allt fler platser i landet. Digitaliseringen snabbar upp bedömningen och gör det även lättare att dela och arkivera materialet. I en fullt ut digitaliserad patologi kan även nya AI-verktyg bidra med ytterligare effektivisering.
I dag finns en brist på patologer vilket väcker behovet av att förenkla rutinuppgifter. Dessutom ställer områdets ökande komplexitet, bland annat på grund av vår åldrande befolkning, allt högre krav på patologerna.
Nya AI-verktyg väcker förhoppningar om en effektivare diagnosprocess med en helt eller delvis automatiserad bildanalys. Vägen dit går via nya sätt att validera AI-verktygen såväl som att hitta nya vägar att inkludera AI i de dagliga arbetsrutinerna. Dessutom behövs mer kunskap om vilka möjligheter som finns med tekniken och hur den kan bidra till en fortsatt hög patientsäkerhet.
Inom VAI-P har det etablerats ett samarbete mellan flera regioner, den nationella arbetsgruppen för digital patologi och Kvalitets- och standardiseringskommittén, KVAST. Samarbetet har bedrivits med målet att öka kunskapen och sprida resultaten från de valideringsplattformar som utvecklats inom projektet.
VAI-P har genomfört ett pilotprojekt där två olika molnbaserade plattformar utvecklats för att validera AI-verktyg från två leverantörer. Valideringen utgick från bildmaterial från fyra olika sjukhus och fokus låg på verktygens träffsäkerhet och robusthet. Att utvecklingen var molnbaserad bidrar till både skalbarhet och flexibilitet när fler AI-leverantörer ska valideras och ytterligare regioner inkluderas.
Projektet genomfördes som ett forskningsprojekt med Region Skåne som huvudman. Resultaten planeras att publiceras i vetenskapliga publikationer och presenteras på kongresser.
För mer information, kontakta:
Kevin Sandeman, kevin.sandeman@skane.se
Därför är AI en viktig del av morgondagens patologi
Inom patologin analyseras olika vävnadsprover för att identifiera sjukdomstillstånd. Proverna granskas under mikroskop av patologer. Fortfarande sker arbetet i de flesta fall manuellt men vissa labb i landet har en digital hantering av bildmaterialet.
När AI kan integreras i den digitala patologin väcker det möjligheter till en automatiserad och förbättrad bildanalys, mer standardiserade diagnoser, och en effektivare diagnosprocess. AI kan också komma att fungera som ett beslutsstöd för patologerna.
”Även om vi ligger något efter andra områden när det gäller digitalisering så går utvecklingen mycket fort. Men det är svårt att få en saklig översikt och hitta fram till säkra implementeringsflöden när det gäller AI. Vi har behov av en gemensam plattform för att validera olika lösningar med ett starkare samarbete för att utbyta erfarenheter med varandra.”
Kevin Sandeman, överläkare och enhetschef klinisk patologi/NAG Digital patologi, Region Skåne